ZAHVALA
ORGANIZATORA

Dragi sudionici, pokrovitelji, donatori i volonteri!

Kao organizator, Udruga rukometnih veterana Varaždin izražava veliko hvala svima vama koji ste svojim pokroviteljskim i donacijskim prilozima kao i nesebičnim volonterskim radom omogućili održavanje ovog tradicionalnog 12. Memorijalnog rukometnog turnira za dječake „Krešimir Petanjek“

Kao što uvijek ističemo, ovim Turnirom želimo potaknuti što veći broj mladih da se počnu i nastave baviti ovim lijepim i zdravim sportom, želimo promovirati gospodarstvo, Grad i Varaždinsku Županiju, a pritom odati i zasluženo priznanje dugogodišnjem igraču rukometa i treneru, rukometaškom sucu i dugogodišnjem sportskom a posebno rukometnom djelatniku i kroničaru rukometa grada Varaždina gospodinu Krešimiru Petanjeku

Kao organizatoru ovog tradicionalnog Turnira, posebno nam je drago da su voditelji/treneri momčadi učesnika turnira ocijenili: 

 • da kvaliteta turnira kako po učesnicima tako i igrama zaslužuje najviše ocijene, jer smo uspjeli okupiti zaista odlične momčadi koje su pružile puno neizvjesnih, zanimljivih i napetih utakmica;

 • da su suci sudili izuzetno dobro i objektivno, a ako se i potkrala koja greška nije bila zlonamjerna i nije utjecala na rezultat utakmica, a što su nam potvrdili i nadzornici suđenja koji su prvi puta na turniru bili prisutni;

 • da je to turnir na kojem organizator učesnicima turnira osigurava besplatan lunch paket (po 20 sendviča, klipića i jabuka);

 • da je ukupna organizacija turnira izuzetna, da su uvjeti igranja vrhunski, satnica poput švicarskog sata – bez zastoja,  a ukupno ozračje prijateljsko u kojem su organizatori u svakom času na usluzi svim sudionicima turnira;

Rezimirajući izneseno od strane učesnika i gostiju turnira, mislimo da možemo zaključiti da je i ovaj turnir organiziran na najvišem nivou sa izuzetnom kvalitetom učesnika turnira, što pred nas kao organizatore predstavlja veliki izazov za organizaciju narednih  turnira.

Usprkos nekih otežavajućih okolnosti koje su onemogućile dolazak nekih momčadi iz zemlje (RK Bjelovar) i inozemstva (RK “BL“ Banja Luka Bih), odaziv klubova je bio izuzetan. U godištu 2010. – U 13 prijavilo se 17 momčadi, a u godištu 2012. – U 11 prijavio se 14 momčadi no dvije momčadi su zbog bolesti igrača otkazale svoje učešće tako da je u kategoriji U 11 nastupio 12 momčadi. Ukupno u oba godišta nastupilo je 29 momčadi od čega 5 iz inozemstva (četiri iz Slovenije i jedna iz Austrije).

Rezimirajući ukupan broj nastupa na svim do danas održanim Turnirima, možemo konstatirati da:

 • su u oba godišta nastupila 62 kluba sa 359 momčadi od čega 52 momčadi iz inozemstva, 
 • su na svih 12 do sada održanih turnira nastupila:
  • u starijem godištu – U 13  tri kluba: RK Jeruzalem Ormož, RK ŠR Karlovac i GRK Varaždin 1930, a 
  • u mlađem godištu – U 11 jedan kluba: RK Ivančica Ivanec,
 • na ovom dvanaestom turniru prvi puta nastupaju 4 kluba u kategoriji U 13, od čega tri kluba iz inozemstva (dva iz Slovenije i jedan iz Austrije).

Stoga kao organizator zahvaljujemo svim dosadašnjim učesnicima turnira, klubovima koji prvi puta nastupaju na našem turniru, a posebno zahvaljujemo klubovima koji su sa svojim momčadima nastupili na svih do sada održanih dvanaest turnira.

Posebno hvala Zboru rukometnih sudaca Varaždin koji je na svim do sada održanim turnirima dao svoj veliki doprinos objektivnim i nepristranim suđenjem, jer kada se i pogriješi nije bilo iz zle namjere. Da bi se održala i još povećala kvaliteta suđenja ove godine su samoinicijativno uveli kontrolore suđenja, a što se sigurno odrazilo i na kvalitetu suđenja što su konstatirali i sami sudionici turnira. 

Analizirajući igre i nastupe momčadi i pojedinaca na Turniru, kao i izjave trenera, zaključujemo da je Turnir i ove godine pokazao da rukometna igra ima svijetlu budućnost i da već u ovim uzrastima možemo izraziti nadu da će biti dostojne zamjena za rukometaše nacionalnih selekcija. Posebice nas raduje što se uz svladavanje rukometnih vještina radi i na odgoju mladih, pa je uočen vrlo korektan odnos igraća prema igri i suparnicima, kao i ukupno ponašanje na turniru. Ostvarivanjem ovih vrlina, ispunjavamo i želju čovjeka kojem je u znak zahvalnosti posvećen i ovaj Turnir.

Posebno se veselimo da ste se u našoj sredini osjećali kao kod kuće, jer smatramo da nismo samo mi organizatori ovog Turnira već i sve momčadi koje svojim dolaskom, velikim zalaganjem, korektnim igrama, kao i druženjem za vrijeme turnira sa ostalim sudionicima doprinose uspjehu cijeloga Turnira a ne samo njihovih momčadi. 

Nadamo se da će vaši utisci sa ovog i prethodnih turnira biti dobar poticaj da se ponovo vidimo na 13. Memorijalnom rukometnom turniru za dječake “Krešimir Petanjek”, koji planiramo kao i uvijek do sada održati u znanim terminima: 27. i 28.  prosinca 2024., o čemu ćemo vas na vrijeme obavijestiti pozivom i s veseljem primiti vašu prijavu. 

Radujemo se i nadamo prijavama i ponovnom susretu na 13. Memorijalnom rukometnom turniru za dječake „Krešimir Petanjek“, kao i financijskoj i materijalnoj podršci pokrovitelja Grada Varaždina i donatora Turnira, te nesebičnoj pomoći mnogobrojnih volontera, a u novoj 2024. godini želimo svima vama i vašim najbližima puno sportskih i poslovnih uspjeha, zdravlja, sreće i svako dobro.

Predsjednik

Udruge rukomentih veterana Varaždin:

Boris Santo

IZJAVE TRENERA

Prije svega želim čestitati organizatorima na sjajnoj organizaciji turnira. Mi koji dolazim gotovo redoviti u Varaždin nismo iznenađeni ,jer Varaždinci odrađuju ovaj turnir vrhunski. Došli smo nakon prošle godine kada smo pobijedili u kategoriji nižoj, a ove u kategoriji višoj samo želimo potvrditi sve ono što radimo. Pobjedom u finalu bila je samo potvrda svega, ali istovremeno i obaveza da sljedeće godine u Varaždinu ponovno budemo u utrci za najviša mjesta. Ovom prigodom bi posebno pohvalio mlade suce i sutkinje koji su zaista sjajno odradili svoj posao, nepristrano, pravedno, sa pokojom pedagoškom mjerom zaista imate i tu sjajnu budućnost.

Boris Nemec

( RK Maksimir Pastela – Zagreb ) – trener selekcije U-13

Nije nas bilo nekoliko godina, ali ove smo došli provjeriti na međunarodnom planu koliko smo napravili sa našim mladim igračima. Učinkom sam zadovoljan. Možda je kriterij suđenja kod vas malo drugačiji nego u Sloveniji, ali brzo smo se prilagodili. Na turniru je sudjelovali puno jakih ekipa, što nas je ugodno iznenadilo. Organizacija odlična. Prosto je nevjerojatno da u dvije dvorane sve utakmice počinju istovremeno cijeli dan prema satnici, nema zastoja vidi se da je ekipa maksimalno uigrana. Imali smo i svoje navijače u gledalištu – bučne, istinski osjećali smo se u Varaždinu sjajno.

Darijan Mesara

( RK Velika Nedjelja – Slovenija ) - trener selekcije U-13

Za dolazak u Varaždin smo se odlučili odmah čim je stigao poziv. Znamo Varaždince kao sjajne organizatore, poznata nam je i dvorana koja pruža vrhunske uvjete za ovakvu vrstu natjecanja, a o organizatorima ne treba govoriti. Sve su to stari rukometni „vukovi“ koji su ovaj turnir doveli do perfekcionizma. Na turnir konkurencija je bila vrlo dobra. Sve više ekipa u ovom uzrastu ( U -13) već igra ozbiljan rukomet, sve je više odličnih mladih igrača, a preciznost satnice je zapanjujuća. Igra se u dvije dvorane paralelno i sve utakmice počinju istovremeno. Zaista veliko je zadovoljstvo vidjeti da se ti mladi igrači kod organizatora tretiraju kao istinski seniori, kao reprezentativci. To je samo potvrda da su domaćini prepoznali kako treba sa mladima. Istinski čestitam svima.

Josip Režić

( RK Sisak ) – trener selekcije U-13

Po prvi puta smo na ovom turniru i sve nas je ugodno iznenadilo. Organizacija za pet, uvjeti više nego odlični. Prijem kod domaćina istinski prijateljski. Malo je turnira na kojima igrači dobiju obrok (besplatni) i da se igra u objektu koji je bio domaćin vrhunskim sportskim događanjima. Odlučili smo se za dolazak u Varaždin nakon što smo dobili poziv, ali i bili informirani od naših sportskih prijatelja iz Ormoža koji su imali samo riječi hvale. Zaista sve čestitke organizatorima. Zaista je veliko umijeće uskladiti turnir sa 17 ekipa da na dva parketa sve štima, da sve ide po predviđenoj satnici. Varaždinci vi ste fenomenalci – ja sam samo gledao, pratio i divio se svoj toj ležernosti u provedbi turnira. Djeca su imala sjajne uvjete da pokazu što i koliko mogu i vjerujem da će im Varaždin ostati u lijepoj uspomeni, baš ako i nama koji smo ih vodili. Siguran sam da će nam i u budućnost barokni gradi biti naša sljedeće meta u godinama koje dolaze, jer niste nam daleko, a rukometno ozračje je sjajno.

Petar Batinić

( RD RIKO Ribnica – Slovenija ) - trener selekcije U-13

Siguran sam da neću reći ništa novo. Jednostavno varaždinski turnir je sjajan. Okupljaju se svake godine gotovo se najbolje ekipe u našem uzrastu na području regije kojima je Varaždin u fokusu zanimanja. Zahvaljujem domaćinima što su nas pozvali, jer nama je gušt doći u Varaždin, sresti se sa starim prijateljima, djeci da na jednodnevno turniru odigraju više zanimljivih utakmica. Nama kao struci ovaj turnir je svojevrsno semafor da vidimo gdje smo, što treba više raditi u budućnosti, a to je i svojevrsni semafor i pokazatelj gdje se i koliko radi, gdje se pojavljuju već u ovoj najmlađoj kategoriji buduće rukometne zvijezde. Sve je u radu, ali i uvjetima, jer svi nismo u istom položaju. Puno je tu onih nevidljivih problema, ali ponajviše zahvaljujući svestranoj pomoći roditelja guramo naprijed. I u gledalištu se ove godine vidjelo da su roditelji bili dodatni stimulans ekipama i to je uistinu lijepo za vidjeti. Vama organizatorima samo sve čestitke. Kao iskusni rukometni radnik divim se vašem entuzijazmu i nivou turnira na koji ste digli ovo natjecanje. Jasno dolazimo i dogodine.

Robert Papić

( MRK Metalac – Zagreb ) – trener selekcije U – 11

Mi kao prvi susjedi dolazimo na ovaj turnir od prvog dana. Nekada smo uspješniji nekada baš i ne, ali nama dolazak u Varaždin svojevrsni je rukometni praznik. Turnir zrači posebno energijom, zajedništvom i prije svega sjajnom organizacijom. Mi kao prvi susjedi dobro znamo u čijim je rukama ovaj turnir. Glavne poluge drže istinski rukometni znalci, ali istovremeno i zanesenjaci. Domaćin je predvidio sve. Svečano otvorenje, nastupi plesne grupe, pojavio se prvog dana na otvorenju i gradonačelnik Varaždina. U gledalištu ove godine bilo je podosta navijača sa raznih strana, što je potvrda da i roditelji, prijatelji rukometa prate ovaj turnir. Mi smo postigli svoj maksimum ovoga puta ,jer nismo krenuli najbolje, ali kako je sve išlo kraju bili smo sve bolji. Medalja nam je izmakla za malo, ali nismo razočarani.

Davor Varga

( MRK Čakovec ) – trener selekcije U – 11

Što reći na kraju. Znali smo već kad smo se prijavili za turni da će biti sve sjajno ,jer Varaždinci jednostavno ne znaju drugačije raditi. Varaždinski turnir je jednostavno jedinstvena prigoda da djeca u ugodnom svjetskom ambijentu druže, odmjeravaju svoja rukometna znanja, sklapaju nova prijateljstva. Malo je turnira ili bolje rečeno gotovo da ih nema na kojem djeca dobiju besplatan obrok, tople svlačionice, sjajno suđenje mladih sudaca što me posebno ugodno iznenadilo. Zaista organizatori su ovaj turnir digli na vrlo visoki nivo. I kada pomisliš ne mogu više, dođeš sljedeće godine i ponovno stari rukometni maheri pronađu novo iznenađenje, novu caku. Zaista sve čestitke. Ulaskom u samo završnicu za našu ekipu je veliki uspjeh, srebrne medalje biti će vječni podsjetnik na 12 izdanje turnira u Varaždinu. I vjerujem da se vidimo i dogodine.

Saša Brabec

( RK VIRO Virovitica ) – trener selekcije U -11

UZ RUB IGRALIŠTA

Bučno u gledalištu

Da varaždinski turnir privlači uz sve više ekipa i sve više gledatelja mogli su se uvjeriti svi oni koji su pratili natjecanje prvoga dana u kategoriji U -13. Ovog puta brojni su bili posjetitelji iz susjedne Slovenije gdje su ekipe iz Velike Nedelje i Ormoža imale bučnu podršku.

„Kdor ne skače ni Slovenc“ bio je glavni moto navijača pogotovo kada se utakmica lomila, a bubanj u rukama mlade navijačice bio je  popratna kulisa uz čegrtaljke, do sada  nezamijećeno na varaždinskom turniru.

No, ovdje treba spomenuti i goste iz Čakovca, koji su bili brojni, bučni i istinska podrška svojim mladim rukometnim nadama.

Otkazi u zadnji čas

Svaki organizator ovako velikih turnira sa brojnim sudionicima mora biti spreman da se mogu u posljednji trenutak dogoditi i otkazi nastupa.

Ove godine otkazi su se dogodili sa dvije ekipe u kategoriji U – 11. Šteta. Prvi su se javili samo dva dana prije starta rukometni djelatnici iz Banja Luke opravdavajući svoj nedolazak brojnih igračima koji su se razboljeli i zaključili su da bez najboljih nema smisla putovati u Varaždin.

Kako se radi o starim prijateljima isprika je prihvaćena uz nadu da će se 2024. godine pojaviti u Varaždinu. Drugi otkaz stigao je iz Bjelovara. Gotovo identičan razlog. Bjelovarčani su čekali do posljednjeg trenutka vjerujući da će se neki od kandidata za put u Varaždin oporaviti. Nažalost to se nije dogodilo. Organizator se našao u malo nezgodnoj situaciji, ali sve je sređeno u hodu i svi oni koji su došli odigrali su planirani broj utakmica.

Debitanti

Da varaždinski turnir iz godinu u godinu privlači sve veći interes pokazuje i lista prijava za ovogodišnji.  Naime, upisali smo čak četiri debitanta. Iz Austrije to je bila ekipa HC JUFA Deutschladsberg, dok su nam iz susjedne Slovenije po prvi puta pristigli RK Pomurje iz Murske Sobote i  RD RIKO iz Ribnice. Iz Hrvatske debitirao je sastav Zaprešića što je samo potvrda da se dobar glas o varaždinskom turniru širi sve dalje. U razgovoru sa voditeljima sve četiri ekipe svi su iskazali veliko zadovoljstvo svime viđenim, a najavili su svoj dolazak i dogodine. Dobro došli!

Novost – kontrola suđenja

Da bi sve prošlo po pravilima rukometne igre, na prijedlog Zbora rukometnih sudaca Varaždin dogovoreno je da će sve utakmice koje će voditi mladi  perspektivni suci na turniru ove godine imati i kontrolore suđenja. Bio je to pun pogodak što su primijetili i gosti sa odobravanjem, jer novi je to iskorak na turniru sa ciljem podizanja kvalitete suđenja. I na kraju, možemo reći da smo ponovno uspjeli.

Plesni klub FEEL ponovno sa nama

Prošlogodišnji debi varaždinskih mladih plesača bio je pun pogodak, pa se organizatori i nisu puno zamarali koga pozvati na dva otvorenja 12. turnira.

Djevojke koje treniraju pod vodstvom Romane Rod  ponovno su oduševile. Bilo je tu hiphopa, pravog street showa, puno ritma, sjajnih pokreta, figura… jednostavno bile su to vrhunske izvedbe popraćene sa zanimljivim kostimima uz bučnu podršku uz gledalište. Bili su to najljepši uvodi u cjelodnevna druženja mladih rukometaša.

Za kraj, hvala djevojkama iz plesnog kluba Feel iz Varaždina koji je eto, postao pravi suradnik varaždinskim mladim rukometašima. 

Najmlađi  sudionici

Ove godine posebno u kategoriji U-11 bilo je puno mlađih igrača od one granične godine. Pregledom prijavnica uspjeli smo pronaći čak dvojicu  mladih rukometaša rođenih 2016. godine. Jedan je bio ekipe RK Vidovec Rafael Škarica, a drugi  je bio član GRK Varaždina 1930. vratar Jakov Glavina.

Očito da su dječaci odabrali svoj  rani početak na svom rukometnom putu. Zanimljivo će biti pratiti njihov rukometni razvoj kroz turnir, jer pred njima je puno,  puno godina igranja na memorijalu. Ovome treba dodati da je najmlađu ekipu na turniru u kategoriji U -11 imao RK Vidovec.

Zdravstvena služba

Dobra suradnja organizatora iz vodećih varaždinskih klubova nositelja kvalitete odrazila se i u ovom segmentu – osiguranju zdravstvene zaštite svih sudionika oba dana turnira. Tu dužnost ove su godine obavljale dvije mlade  dame,  Nikolina Košić, fizioterapeutkinja u GRK Varaždin 1930 i Lucija Balent, koja istu funkciju  uspješno obavlja u ŽRK Koka.

Na dvodnevnom dežurstvu i nisu imale previše posla. Pokoja ogrebotina, lakše natučena bedra nakon pada, pokoji krivi korak, zglob i gležanj, ali sve u granicama ozljeda koje se saniraju na licu mjesta. I ova služba bila je zamijećena od gostiju  i dobila je sve pohvale.

Oba naslova u Zagreb

Ponovila se prošla godina. Na ovogodišnjem, 12 izdanju memorijalnog turnira „Krešimir Petanjek nagrade za najbolje momčadi (pokal, medalje ) otišli su u Zagreb. Zasluženo, moramo reći odmah na početku.

U Kategoriji U-13  vođene su zanimljive borbe, posebno u samoj završnici. U finalu je ekipa Maksimir Pastela iz Zagreba pokazala suviše mirnoće. U borbi protiv suparnika iz Siska su se morali zadovoljiti srebrnim medaljama. U borbi za broncu Škola rukometa Karlovac savladala je goste iz Slovenije, sastav Velike Nedjelje.

U konkurenciji U-11, zagrebački Metalac pokazao je najviše. Specifičnom obranom 3:3 mladi zagrepčani zbunjivali su suparnike i u prvim minutama utakmica hvatali nedostižnu prednost, a tako je bilo i u finalu protiv već pomalo umorne ekipe VIRO Virovitica. U borbi za broncu Maksimir Pastela je kompletirala zbirku medalja pobjedom na MRK Čakovec.

Sedmerci odlučivali

Da je ne nekim utakmicama bila zaista „gusto“ potvrđuje i podatak da je u kategoriji U–11 čak u tri navrata o pobjedniku odlučivalo se izvođenjem sedmeraca. Tu se dogodilo u utakmicama RK Ivančica – RK Vidovec , zatim u dvoboju Metalca Zagreb i Maksimir Pastele u polufinalu, te u  drugoj utakmici polufinala između MRK Čakovca i RK VIRO Virovitice.

Odlučivale su nijanse, mirnoća, raspoloženi vratari i mudrost uspješnih strijelaca. Bilo je i suza, kako onih radosnica, tako i onih drugih. Razumljivo, sve je to samo sport.

Roditelji

Roditelji GRK Varaždin 1930 ponovno su logistički  pomogli organizatoru. Velike sportske priredbe ne mogu biti uspješne bez prave logistike koja marljivo radi u sjeni spektakla. Bez tih ljudi jednostavno ne bi bilo niti onog željenog cilja. I ove godine mame i tate dječaka GRK Varaždin 1930 zasukali su rukave i pomogli prigodom pripreme lunch paketa (sendviči, klipići, jabuke), pripremali su se od ranog jutra svakoga dana za sve ekipe sudionice natjecanja. Trebalo je za sudionike turnira pripremiti gotovo 650 sendviča, sve upakirati u prigodne vrećice i na info pultu gdje su dobili sve potrebne informacije i zahvalnice, predati svakoj momčadi  prigodom dolaska u dvoranu. 

Organizatorima tek ostaje  da se i ove godine najiskrenije zahvale svim mamama i tatama koji su dva dana ustali nešto ranije i zajedno sa organizatorima uspješno kao i svih godina do sada odradili posao. Suradnja organizatora i roditelja iz GRK Varaždina 1930. godinama je uspješna na obostrano zadovoljstvo, A pokoje piće i kavica na kraju „radne akcije“ samo su potvrda višegodišnje uspješne suradnje.

POGLED U PROŠLOST

Nastupi klubova i momčadi na turniru po godištima i ukupno

R.b.Opisstarija godištamlađa godištaUKUPNO
Ukupno nastupilo klubova iz:544662
1.Inozemstva13815
2.Hrvatske413847
Ukupno nastupilo momčadi iz:180179339
1.Inozemstva282452
2.Hrvatske152155307
2.1.Varaždinska županija5251103
2.2.Ostale županije100104204

Klubovi koji su nastupili na svih 12 održanih turnira

R.b.Naziv klubaGodište
U-13U-11
1.RK ŠR „Karlovac“, Karlovac12
2.RK „Varteks Di Caprio“/GRK" Varaždin 1930 " Varaždin12
3.RK „Jeruzalem Ormož", Ormož, Slovenija12
1.RK „Ivančica“, Ivanec12

Klubovi koji su osvajali prva mjesta na proteklih 12 turnira

TurnirGodište - U 13Godište - U 11
1.RK ŠR Karlovac, KarlovacRK Jeruzalem Ormož, Ormož, Slo
2.RK ŠR Karlovac, KarlovacRK ŠR Karlovac”, Karlovac
3.RK ŠR Karlovac, KarlovacRK Polet, Stančić
4.RK Rudar, RudeRK Maksimir Pastela, Zagreb
5.RK Varaždin, VaraždinRK Valpovka, Valpovo
6.MRK Čakovec, ČakovecRK Rudar, Rude
7.SC Ferlach, AustrijaRK Ivančica Ivanec, Ivanec
8.RK Ivančica Ivanec, IvanecRK Rudar, Rude
9.RK Koprivnica - NOA, KoprivnicaMRK Sesvete, Sesvete
10.RK Ivan-Mikanovci,Stari MikanovciRK Maksimir Pastela, Zagreb
11.RK Maksimir Pastela, ZagrebMRK Metalac, Zagreb
12.RK Maksimir Pastela, ZagrebMRK Metalac, Zagreb

VRIJEDNI VOLONTERI